17 Kasım 2015 Salı

KESTANELİ KÖFTE

Kestane, benim için, kış aylarının vazgeçilmezidir. Fırında çıtır çıtır kızartılmış kestaneyi, sıcak sıcak yemek için, bir elimden diğer elime hoplatırken, bir de dışarda kar yağıyorsa değmeyin keyfime :) Benim gibi bu harika "yemişi" yemeye doyamayanlar için farklı pişirme önerileri de sunmak istedim. Benim ve evdekilerin çok severek yediği "kestaneli köfte" tarifimi deneyip, görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Afiyetle kalın.

Malzemeler;

Yarım kilo haşlanmış ve ayıklanmış kestane

2 su bardağı ince bulgur

Maydanoz, nane

1 yumurta

Kimyon,karabiber, tuz, kekik

Haşlanmış, ayıklanmış ve soğutulmuş kestaneyi rondodan geçirin, un ufak olsun. Bulguru, yoğurma kabınıza alıp üstünü ılık su ile ıslatın, dökeceğiniz su miktarını göz kararı ayarlayın, ne çok sulu, ne çok kuru olsun, kısırdaki kıvamda ıslatmanız yeterli olacaktır. Islattığınız bulguru şişmesi için üstünü örtüp bekletin. Bulgur şiştikten sonra, içine malzemelerin tamamını atıp, elinizle güzelce yoğurun, eğer kıvamı çok yumuşak oldu ise içine biraz ekmek içi ya da galeta unu ekleyebilirsiniz. Köfte hamurunu bir saat dolapta dinlendirin. Dinlenmiş hamurdan, parçalar koparıp elinizle köfte şekli verip teflon tavada az yağda kızartın. Yanında yoğurt ya da yeşillikle servis yapın.



Kestanenin faydaları;


Kestane kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum ve çinko gibi minerallerin mükemmel bir kaynağıdır. Potasyum kalp hızı ve kan basıncını düşürür , çinko kemik metabolizmasının önemli bileşenleridir. Anemi, magnezyum ve fosfor önlemeye yardımcı olur.

Ayrıca önemli B kompleks vitaminleri bakımından zengindir. B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini ve B6 vitamini sağlar. Kestane gluten duyarlılığı, buğday alerjisi ve çölyak hastalığı için idealdir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder