17 Kasım 2015 Salı

KLASİK NOHUT YEMEĞİ

Kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan tavuklu nohut yemeği (tavuksuz da yapılabilir) yanında arpa şehriyeli pilavla ne güzel gider...Diyette olanlar ise pilavın yerine bir tas yoğurtun içine 2-3 kaşık yulaf ezmesi ekleyip karıştırarak tüketebilirler. Hem sağlıklı hem de lezzetli bir yemek olan nohut yemeği sanılanın aksine pişirmesi hiç de zor olmayan bir yemektir. 18 yaşındaki gençlerimiz bile çok rahat yapabilirler, üniversiteliler sadece makarna tüketecek diye birşey yok yani :) Kıvamını bir türlü tutturamayan çok kuru ya da çok dağılıyor diyenler için tam kıvamında bir tarif sunuyorum, afiyetle kalın.


Malzemeler;

2 su bardağı nohut

2 adet tavuk budu

1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber salçası

1 çay kaşığı kimyon, karabiber, köri tozu, kekik, tuz

1 adet büyük soğan


Nohutu akşamdan soğuk su ile ıslatın, suyu epey bol koyunki şişince bazı kısımları üstte kalıp kurumasın. Suyu da soğuk kullanın, sıcak su ile kuru nohut ters etkileşim yapıyor. Suyuna karbonat falan kullanmayın, kabuğunun soyulup yemeğin üstünde yüzmesine neden olur. Bir gün sonra nohutlar şişince, suyunu süzün. Düdüklüye ufak doğranmış soğanı koyup, zeytinyağını da kısık ateşte kavurun. (zeytinyağının miktarını bilerek yazmadım bu ağız tadınıza, diyette olup olmadığınıza göre değişir, ben tavukta yağlı olduğu için 3 kaşık zeytinyağı kullanıyorum) Soğanı hafif kavurduktan sonra bir tasta su ile incelttiğiniz domates ve kırmızı biber salçası karışımını tencereye dökün. Karıştırarak salçanın kokusu çıkana kadar yarım ateşte kavurun. Saça kavrulunca içine tüm baharatları döküp, nohutu ve tavuk butlarını da koyalım ve üstüne nohutu 4 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edelim. Düdüklünün kapağını kapatıp, ateşin altını açalım, fışlayınca düdüğünü indirip, ateşin altını yarıma getirelim. Düdüklüden iyice ses çıkınca ateşi biraz daha kısıp, hafif kısık ateşte 50 dakika pişirelim. Nokut pişerken arada sırada düdüklüyü elime alıp çalkalıyorum ki dibi tutmasın.

50 dakika sonra, ocağı kapatın, en az yarım saat kapağını açmayın, dinlensin. Pamuk gibi yumuşacık ama dağılmamış ve tane tane ağzınıaa gelen nohut yemeğiniz hazır ve nazırdır efendim :)

NOT; Köri tozu "nohut yemeğinin" olmazsa olmaz malzemelerinden değil ancak etsiz yemek pişiriyorsanız yemeğe çok hoş bir tat katıyor, yemeğin etsiz olduğunu size unutturuyor bu yüzden bir poşet köri tozunu evde bulundurun derim ben.


Nohutun Faydaları;

Baklagiller familyasından olan nohut en çok Hindistan’ da yetişir. Türkiye ise üçüncü sıradadır. Nohut, kolaylıkla yetiştirilebilir ve diğer bitkiler kadar bakıma ihtiyaç duymaz. Kalori değeri yüksek olan nohut, A, C, E, K ve B grubu vitaminleri ile fosfor, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum minerallerini içerir. Karbonhidrat açısından zengindir ayrıca baklagiller arasında en çok protein içeren nohuttur. Besin değerleri açısından zengin olan nohutun faydaları da fazladır.
Kış aylarının en çok tüketilen yemeklerinin malzemesi nohutun faydaları arasında en önemlisi hastalıklara karşı direnci artırmasıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi en kısa sürede sağlayabilen baklagillerdendir. Hava değişimlerinde yakalandığımız grip ve soğuk algınlığını atlatmamıza yardımcı olması da nohutun faydaları arasında bulunur, çünkü nohut, besin değerleri açısından çok zengindir. Lifli bir besin olan nohut kötü kolesterolün düşürülmesini de sağlar. Ayrıca böbreklerin çalışmasını sağlar ve idrar söktürücüdür. Birçok faydası bulunan nohut, zihin yorgunluğunu da giderir. Nohutun faydaları arasında sindirim sisteminin çalışmasını sağlaması da bulunur. Ancak aşırı tüketimi sonucunda bu yarar zarara da dönüşebilir. Nohut aşırı tüketilirse bağırsakların yumuşamasına neden olur. Karbonhidrat bakımından zengin olan nohut, kilo aldıran bakliyatlar arasında bulunur. Sağlıklı kilo almak isteyenlerin rahatlıkla yiyebileceği nohut, içerdiği protein sayesinde kasların da güçlenmesini sağlar. İçerdiği E vitamini sayesinde yaşlanma karşıtı olan nohut, cildin esnekliğini kaybetmesini de geciktirir. Nohutun faydaları arasında anne sütünü artırması da bulunur.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder