17 Kasım 2015 Salı

PATATESLİ BAZLAMA

Pazar günleri çay saatinin olmazsa olmazı, benim için "bazlama"dır. Biraz zahmetli olsa da yerken bu zahmete değmiş dedirten bu lezzeti, arada gözünüzü karartıp yapmanızı tavsiye ederim. Hele ki organik buğday ununuz varsa, bazlamaları bolca yapıp derin dondurucuya atın, ekmek yerine ısıtıp ısıtıp yersiniz...

İşte tarifi;

1 kilo un
3 adet patates (orta boy, kaynatılmış, soyulmuş ve soğutulup rendelenmiş olacak)
1 yemek kaşığı kuru maya
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 fincan zeytinyağı
aldığı kadar su (kulak memesi kıvamında olacak şekilde yoğurulacağından suyu azar azar yedirmekte fayda var)

Küçük bir kasede bir çay bardağı ılık su, maya ve şekeri mayalandırın. Daha sonra hamur teknenize unu, rendelenmiş patatesi, mayayı, zeytinyağını ve tuzu katıp, elinizle yoğurmaya başlayın, suyu yavaş yavaş ilave edin, kulak memesi kıvamına gelince, hamuru dinlenmesi ve mayalanması için üstünü örterek sıcak bir yere alın. Saatler geçip hamur kabarınca, hamurdan yumruk kadar bezeler yapıp bir kenara koyun. Uygun kalınlıkta bir oklava seçip, bezeyi açacağınız yeri unlayın ve normal yuvarlak bir hamur açın. Bu arada pişirmek için bir komşunuzu çağırmayı unutmayın :) Hem açıp, hem pişirmek gerçekten zor oluyor.

Ocağın üstüne büyük bir teflon tava koyup, altını yüksek ateş açın, iyice ısınınca hamuru tavaya atın, ve elinizle hafif hafif kendi etrafında döndürerek, alt üst pişirin. İlk denemenizde çok sert vb. olabilir. Yılmayın deneye deneye kıvamını tutturacaksınızdır, hamur işi bir kerede yaparak öğrenilmiyor maalesef  :( Ancak ilk seferde mükemmel kıvamı yakalayanların deneyimlerini bu sayfada paylaşmaları bizi çok mutlu eder. Afiyetle kalın.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder