19 Kasım 2015 Perşembe

HAŞHAŞ TOHUMLU MISIR UNLU TUZLU KEK

Size bugün çayla, çorbayla, salatayla birlikte müthiş güzel giden ve uzun süre tokluk hissi verdiği için diyetlerde de çok yardımcı olan bir ekmek tarifi vereceğim. Adının kek olduğuna bakmayın içinde yağ çok az ve şeker de olmadığından masum mu masum bir ekmek türü :)

Malzemeler;

1 su bardağı mısır unu
1.5 su bardağı beyaz un
3 yumurta
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı ceviz
1 tatlı kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz
kimyon, karabiber, kekik
üstü için çörekotu, haşhaş tohumu


Dışarda beklemiş (oda sıcaklığında olan) 3 yumurtayı kırın, içine şeker ve tuzu atıp 5 dakika mikserde, kar gibi olana kadar çırpın. Çırpılmış yumurtanın içine ılık süt ve yağı da yavaş yavaş dökün. Mısır unu, beyaz un ve kabartma tozunu bir kapta karıştırın, sonra bir elek yardımı ile yumurtalı karışıma eleyin. Unu da kattıktan sonra, 1 çay kaşığı kimyon, karabiber, 1 çay bardağı kırık ceviz ve kekik de ilave edip, tahta kaşıkla hafif hafif karıştırın. Karıştırma işleminde aheste davranın ki yumurta sönmesin. Ben pişirirken borcam kullanıyorum (altının pişip pişmediğinide rahatça görebilmek için) ancak kek kalıbıda kullanılabilir. Borcama yağlı kağıt sererseniz, kabı yağlayıp boşyere kalori artırmamış olursunuz :) Karışımı döktüğünüz kek kabını, 180 derece önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin. Üstüne bol çörekotu ve haşhaş tohumu atmayı unutmayın...(ceviz yerine, çekirdek içi de çok güzel gider. Ben bazen ceviz yerine rendelenmiş havuç koyuyorum o da harika oluyor. Haşhaş tohumunuz yoksa üzülmeyin, yerine susamda atabilirsiniz)

İşte sonuç :) Pofuduk kekinizi buzdolabında saklayıp 3-4 gün boyunca mikrodalga ya da teflon tavada ısıtarak tüketebilirsiniz. Afiyetle kalın.

NOT; Kek tariflerinde yumurtanın büyüklüğü küçüklüğü, kullanılan bardağın ölçüsü (bazı su bardakları çok büyük bazıları minicik olabiliyor) değiştiğinden, tarifte verilen ölçüleri birebir uygulasınız bile, kekinizin kıvamı tarifte verileni yakalayamayabilir. Sizin dikkat etmeniz gereken tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra tahta kaşıkla bir miktar karışımı alıp, tekrar diğer karışımın üstüne damlatmak olacaktır. Bu damlalar hemen eriyip kaybolmuyor birazcık olsun yüzeyde tutunuyorsa, yani karışım boza kıvamını tutturmuşsa kekinizin kıvamı olmuştur. Ancak boza kıvamını yakalamadı ise bu kıvamı yakalayana kadar un ilave edin. 




Mısır ununun faydaları;
Mısırın bünyesindeki yağ kandaki kolesterole karşı koymaktadır.
Bileşimindeki magnezyum bağırsak faaliyetlerini olumlu yönde etkilemektedir.
Önemli miktarda B1, B2 ve E vitaminleri içermektedir.
100 gr mısırda 0,8 gr lif bulunmaktadır.
Mısır, çocukların gelişimde oldukça yararlı bir besindir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder