Mantar çocukların favori yiyecekleri arasında sayılmaz ancak çocuklar için bir o kadar da yenmesi gereken besinler arasında yer alır. Çocuğunuza mantarı sevdirebileceğiniz bir yol biliyorum, denemeye var mısınız? Hadi o zaman....
Malzemeler;
300 gram kültür mantarı
1 adet domates
sarımsak
1 yemek kaşığı çörek otu
tuz, baharat
Yarım çay bardağı zeytinyağını bir tavaya koyup kızdıralım, içine çok küçük doğranmış mantarları atıp suyunu çekene kadar kapağını kapatmadan soteleyelim. Suyunu çeken mantar, yağda cızırdamaya başlayınca küp küp doğranmış domates, çörek otu ve sarımsağı da ilave edelim. Domates de suyunu çekene kadar karıştıralım. Altını kapatmadan 5 dakika önce tuz ve baharatlarını ekleyelim (kekik, pulbiber, karabiber, kimyon vb) ve ocağı kapatıp, dinlenmeye bırakalım.
Bu şekilde pişirdiğiniz mantar sotenin üstüne kaşar serpip, 4 çayında masaya getirebilirsiniz. Ancak çocuklara yedirmek için tost ya da dürüm yaparak servis etmenizi öneririm.
Bir sandviç ekmeğinin içine, 2 kaşık mantar soteden ve bir dilim kaşar koyarak tost makinesinde kızartalım, yanında kuşburnu çayı ile de harika gider, mmmmm.... afiyet olsun.
Mantarın insan sağlığına faydaları;
Mantarın, insan sağlığını koruyucu B kompleks vitaminleri ve C vitamini yönünden zengin bir besin maddesi olduğu bilinmektedir.
Yüksek oranda folik asit ihtiva eden mantarın, anemi olgularının iyileştirilmesinde de kullanıldığını belirtmekte fayda vardır.
Mantar proteininin hazım olabilme değerinin, yüzde 72- 83 arasında olduğunu ve bu proteinin, insanın beslenmesi için gerekli olan hemen hemen bütün aminoasitleri içerdiğini belirten uzmanlar, Mantar, özellikle bu yönüyle diğer sebze türleri arasında en yüksek besin değerine sahiptir. Mantar, kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden azımsanmayacak ölçülerde mineral içerir. Düşük karbonhidrat ve yağ oranı nedeniyle kalp ve damar hastalıklarında, kandaki şeker düzeyini düşürme özelliği nedeniyle de şeker hastalıklarında diyet öğesi olarak önermektedirler.
Mantar zehirlenmelerine karşı tanınmayan mantarların yenmemesi, özellikle kültür mantarlarının tüketilmesine dikkat etmekte fayda vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder