9 Aralık 2015 Çarşamba

SUMAKLI SOĞAN

Et yemeklerinin yanında harka bir garnitürdür sumaklı soğan. Kış aylarında da gripten koruyacak doğal bir kalkan. Bu tarife masanızda sık sık yer vermenizde fayda var, benden söylemesi :)

Malzemeler;

Birkaç baş soğan
sumak
tuz
kuru nane, pulbiber
çalkalama kabı

Soğanı halka halka doğrayın ve çalkalama kabının içine koyun. Üstüne tuz, karabiber, pulbiber, kuru nane ve sumak ekleyin. Kabın kapağını kapatıp 5 dakika çalkalayın. 1 saat buzdolabında dinlendirip, yemeğin yanında servis yapın.






Soğanın faydaları;

Soğan, içerdiği besin ve elementler sayesinde sağlığa çok faydası olan ve yılın bütün aylarında bulunması kolay olan bir şifa kaynağıdır. Kanserle mücadeleden cilt sağlığının korunmasına, enfeksiyon hastalıklarının tedavisinden, zayıflamaya birçok hastalıktan korunma ve tedavisi için çok fayda saylar.
Soğanın Enfeksiyon Hastalıklarına Faydaları: Soğanın en önemli özelliğinden bir tanesi enfeksiyon hastalıklarına ve serbest radikallere karşı çok etkili olmasıdır. Özellikle sindirim siteminde bağırsak ve mide gibi organlarda meydana gelen enfeksiyon sorunlarına karşı çok etkilidir. Gazın giderilmesine yardımcı olur. Başta kanser olmak üzere birçok hastalığının nedeni olan serbest radikallerin vücuttan kolayca atılmasını sağlar. Bunun yanında sindirim sitemini diğer hastalıklara karşı koruyucu özelliği vardır.
Soğanın Kalp Sağlığına Faydaları: Soğan potasyum, B ve C vitamini içermektedir ve bu vitaminler açısından zengindir. Doğal antibiyotik özelliğinden dolayı kalp ve damar sağlığına ciddi katkıda bulunur. Kanı temizleme özelliği sayesinde damar tıkanıklıklarına neden olan unsurları ortadan kaldırır. Ayrıca kalp sağlığını tehdit eden ve birçok hastalığa neden olan serbest radikallerin bünyeden hızlı bir şekilde atılmasına yardımcı olur. Böylece dolaylı olarak kalp sağlığının korunmasını sağlar.
Soğuk Algınlığına Soğan İyi Gelir: Kış aylarında sık sık rastlanan soğuk algınlığından kaynaklanan nezle, grip, yüksek ateş ve benzeri hastalıkların yanında astım, bronşit gibi hastalıklara da iyi gelir. Genel anlamda solunum yollarında meydana gelen enfeksiyon sorunlarını ortadan kaldırır. Öksürüğe ve yüksek ateşe karşı soğan suyu ile bal karışımı anlık sonuç verebilir. Kış aylarında soğuk algınlığından dolayı yakalandığımız hastalıklardan daha hızlı kurtulmak için bu karışımı kullanabiliriz. Hastalıkların yayılma hızını azaltır ve daha etkin bir şekilde tedavi eder.
Burun Kanamalarını Durdurabilir: Burunda meydana gelen ufak tefek kanamalar için etkilidir. Özellikle kılcal damarlardan kaynaklanan kanamaları giderebilir. Bunun için bir parça soğan buruna uygulanabilir veya soluk yoluyla kokusu kullanılabilir.
Yanıklara ve Böcek Isırmalarına Faydalıdır: Özellikle soğan suyu yanık ve böcek ısırmaları sonucu deride meydana gelen sorunları ortadan kaldırabilir. Soğan suyu zarar gören kısma uygulandığında biraz yanma hissi verebilir ama tedavi edici özelliği vardır. Yaralarda meydana gelebilecek olası iltihap ve enfeksiyonların oluşmasına engel olur. Mikropları kırıcı özelliğinin yanında hücrelerin yenilenmesini ve onarılmasını sağlayarak tedavi sürecini hızlandırır.
Soğan Kanser Hastalıklarından Korur: Soğanın en önemli faydalarından bir tanesi çağımızın en önemli ve ölümcül hastalıklarından kanser ve çeşitlerine karşı koruyucu özeliğinin olmasıdır. Kanser hastalığı hem çetin hemde zor bir tedavi süreci ister. Bu yüzden önemli olan bu hastalığa karşı korunmak ve önceden doğru beslenme ile hastalığa yakalanma riskini azaltmaktır. Soğan, kanser hastalığından korunmak için tüketilebilecek önemli besin kaynaklarından sadece bir tanesidir. Bütün kanser hastalıklarına neden olan en önemli etken serbest radikallerdir. Soğan ise serbest radikallerin baş düşmanlarındandır. Soğan, özellikle kolon kanserine yakalanma riskini ciddi anlamda düşürür. Doğal antibiyotik özelliği ile genel anlamda vücut temizliği yapar.
Damar Sertliğine Karşı Soğan: Damar sertliğine neden olan birçok unsur olabilir. Kolesterol seviyesinin düşük olmasından buna sebep olan genlere kadar onlarca sebebi vardır. Damar sertliği yüzünden kalp kaslarında zayıflama meydana gelir ve kalbi de etkiler. Soğan damar sertliği sorununa çözüm olabilir. Düzenli olarak soğan tüketimi damar sertliği sorunlarına yakalanma riskini azaltır ve dolaylı olarak kalp sağlığını da korur.
Soğanın Kemik Sağlığına Faydaları: Soğanın diğer bir özelliği de kemik sağlığının korumasını sağlamaktır. Özellikle yaşlılığa bağlı olarak meydana gelen kemiklerin zayıflaması ve görevini icra edememesi gibi temel sorunların giderilmesine yardımcı olur. Düzenli olarak soğan veya bal ile karıştırılmış soğan suyu yaşlılık döneminde oluşabilecek kemik sorunlarına karşı etkili bir şifa kaynağı olabilir.
Şeker Seviyesini Dengeler: Soğanın en önemli görevlerinden bir tanesi de kandaki insülin seviyesini sağlıklı seviyede tutarak şeker hastalığının genel anlamda vücuda verebileceği hasarlardan sağlığı korumaktır. Soğan, kötü kolesterolü sağlıklı seviyede tutar ve iyi kolesterol seviyesini de korur. Bu özelliği bile düzenli olarak soğan tüketmeye yeter ve artar bile.
Soğanın Cilt ve Saç Sağlığına Faydaları: Soğan cilt ve saç sağlığı için de önemli bir besin kaynağıdır. Bunun yanında ağız ve diş sağlığı için önemli besinleri içermektedir. Serbest radikallere karşı öldürücü etkisinden dolayı bünyenin içinde bulunan organlara ve dış kısımdaki ciltte ve saç sağlığını korumaktadır. Saçların ve cildin sağlıklı görünmesini sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder