Hafta içi sağlıklı beslenme ve mümkün olduğunca sulu yemek yeme taraftarıyım. Pazar günleri ise free takılıp, insanın nefsini köreltme zamanıdır benim için. İşte pazar günleri sofranızı şenlendirecek bir tarif olan, ev pidesi geliyor:)
Pidenin hamuru;
1 kilo un
2 yemek kaşığı kuru maya, 2 yemek kaşığı şeker, su
yarım çay bardağı zeytinyağı
tuz
Hamur yoğurma kabına un, şeker, maya, tuz, yağ konur. Bir pet şişe suyu azar azar ilave edip, kulak memesi kıvamına gelen kadar yoğrulur. Kabın kapağı kapatılıp, üstü bir bezle sarılıp mayalanmaya bırakılır.
Diğer tarafta pidenin içini hazırlayıp soğutalım, çünkü hamurun içine sıcak sıcak koyarsak hamuru çürütür. 4 baş soğanı soyup halka halka doğrayalım. Bir tencereye bir bardak yağ koyup içine soğanları atıp, soteleyelim. 2 domatesi yıkayıp küp küp doğrayıp soğanın içine ilave edelim. Önceden küçük doğranmış mantarları da suyunu çeken domatesli soğan harcının içine ilave edelim ve mantarlarda suyu çekene kadar kısık ateşte pişirelim. Tüm malzemeler suyunu çekince içine 1 yemek kaşığı çörek otu, 1 çay kaşığı kimyon, tuz ve karabiber atalım. Bir tarafta soğumaya bırakalım.
Hamur birkaç saat içinde mayalanacaktır. İyice kabarınca, hamurdan patates büyüklüğünde parçalar koparıp, oklava ya da merdane yardımı ile aşağıdaki şekilde açalım. Hamurun kalınlığı 2-3 milimden fazla olmamalıdır, aksi takdirde pişerken de kabarıp pideniz çok kalın olacaktır.
İçine soğanlı harçtan bir kat döşeyip, üstüne arzuya göre salam sucuk ve peynir harcı ekleyebilirsiniz.
Hamuru yanlardan kapatıp ucunu da içe doğru kıvırın, üstüne yumurta sürüp, fırının orta katına sürün. 290 derecede alt üst kızarana kadar pişirin.
Eğer soğanlı harç yapmak zor gelirse sadece salam, sucuk ve peynirle de pideyi yapabilirsiniz. O zaman bir tasa, bir yemek kaşığı salça, yarım bardak su ve yarım bardak zeytinyağı koyup, içine kekik, tuz, karabiber, kimyon atıp karıştırın. Hamuru açtıktan sonra salçalı karışımdan sürüp, üstüne salam, sucuk ve peyniri koyun, bu şekilde de çok lezzetli olacaktır.
Afiyetle kalın...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder