4 Aralık 2015 Cuma

ISPANAK KAVURMASI


Ispanağı sulu yemek olarak değil de kavurma olarak sevenlerdenim. Yemekteki o buruk tadı kavurmada kırılıyor, yemesi çok daha hoş bir hal alıyor, işte tarifin malzemeleri;

1 kilo ayıklanmış, yıkanmış ve doğranmış ıspanak
1 baş kuru soğan
1 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı salça
zeytinyağı, bir çorba kaşığı margarin
baharat, tuz


Yağı, soğanı ve yeşil biberi (doğranmış) tencereye koyup hafifçe soteleyelim. Salçayı ilave edip kokusu çıkana kadar kavuralım. İçine yarım çay bardağı su ilave edip, bir kez daha karıştırarak, tuz ve baharatlarını içine atalım. En son olarak ta ıspanaklarımızı tencereye koyalım. Büyük bir tencere seçmiş olmanızda fayda var. Ispanak önce tencereden taşsa da yavaş yavaş sinip, tencereye yerleşecektir, hemen karıştırmanıza gerek yoktur. Kısık ateşte pişirmeye dikkat edin. Ispanaklar sinince, özenlice altüst edin ve yaprakları çok da fazla öldürmeden ocağı söndürün. Farkettiyseniz en başta koyduğum yarım çay bardağının dışında su ilave etmedim, yapraklar kendi özsuyu ile pişti. Yoğurtla harika bir ikili olan ıspanak kavurmamız servise hazır :) Afiyetler olsun.







Ispanağın faydaları;

Ispanakgiller familyasından; kış sebzesi olarak yetiştirilen bir bitkidir. İçeriğinde C, E ve B grubu vitaminleri ile demir, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve enzimler bulunur
Ispanağın Faydaları: Vücudun dayanıklılığını artırır. Kansızlığı ve gelişme bozukluğunu giderir. Soğuk algınlığına karşı korur. Kalp ve gelişme bozukluğunu giderir. Kalp adalelerini kuvvetlendirir.
Ruhi çöküntünün sıkıntılarını giderir. Kan miktarını artırır. Ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarında faydalıdır. Kanser ve veremden korur. Hamilelerde faydalıdır. Doğacak bebeğin güçlü olmasını sağlar. Yara, yanık ve dolamada da faydalıdır. Dişlerin çürümesini önler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder