22 Kasım 2015 Pazar

BULGUR KÖFTESİ

Bulgur köftesini bolca yapıp derin dondurucuya atarım, canım çektikçe nohutlu yemek yad paptesli yemek yaparım, bazen analı kızlı, bazen de salçalı yoğurtlu tüketirim. Bu yemek tam bir kurtarıcıdır, Size en az 1 kilo bulgurdan yapıp, derin dondurucuda saklamanızı ve misafir baskınlarında çıkarıp çeşit çeşit yemek döktürmenizi tavsiye ederim :)

Bulgur köftesi için malzemeler;

1 kilo ince bulgur (1 çay bardağı ılık su ile ıslatılmış olacak)
2 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon, yenibahar, kekik
1 yemek kaşığı kırmızı biber salçası
5 kaşık un


Islatılmış bulguru yoğurma kabına alalım, içine 2 yumurtayı kırıp, baharatları da ilave ettikten sonra bir güzel yoğuralım. Yoğururken arada elinizi ıslatıp yapışmasını önleyebilirsiniz. Yoğurulmuş bulgurun içine 5 kaşık unu da ilave edip, 5 dakika daha yoğurup dinlenmeye bırakalım. 1 saat dinlenmiş bulgur hamurundan üzüm tanesi kadar minik parçalar koparaıp yuvarlayarak şekil verelim. İştei çeşit çeşit yemeklerde kullanmak üzere bulgur köftemiz hazır. 

Bulgur köftesi ile yapılan yemek tariflerini bir sonraki yazımda vereceğim, beni takip edin :)

Afiyetle kalın...







Bulgurun faydaları;

Bulgur B1 vitamini açısından zengin olup sindirim ve sinir sisteminin korunmasında ve çalışmasında yardımcı olmaktadır. Radyonu emmeyen özelliğe sahiptir. Bağırsakların çalışmalarını düzenleyerek kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca bağırsak kanseri ile savaşan en etkili besin maddelerinden birisidir. Hamileler ile gelişim çağında ki çocukların sık sık bulgur tüketmesi tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni folik asit içermesi bu bunun da zeka gelişimi üzerinde ki olumlu etkileridir. Böbrek hastalarının bulguru kontrollü olarak tüketmesi gerekmektedir. İçeriğinde ki besin öğelerinden bazıları böbrek hastalarında böbrekleri yorucu etki yapabilmektedir. Bu nedenle ne sıklıkla tüketilmesi konusunda uzman hekime danışılması sağlık açısından önem arz etmektedir. Hemen hemen tüm hastalıkların çaresi doğa da doğal besin kaynaklarında bulunmaktadır. Ancak bu besin kaynaklarının ne şekilde ve nasıl tüketilebileceği konularında ise yan etkisi olmaması ve en verimli şekilde yararlanabilmek adına uzmanlara danışılması gerekmektedir. Ancak herhangi bir rahatsızlığı ya da alerjisi olmayanlarında tüketimlerin de aşırıya kaçmamaları faydalı olacaktır ki her şeyin fazlasının bir süre sonra sağlığı tehdit eder durumlara neden olabildiği bilinmektedir. Mide rahatsızlığı olanlarda ekşime, mide yanması gibi sorunlar ile karşılaşılmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle aralıklar ile tüketilmesi midenin çok yorulmaması adına yararlı olacaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder