22 Kasım 2015 Pazar

KLASİK KURUFASULYE YEMEĞİ

Kışın olmazsa olmaz yemeklerden bir diğeri de kurufasulyedir.(İlki nohut yemeği idi, tarifini blogumda bulabilirsiniz) Beslenme değeri oldukça yüksek olan kurufasulye, vejeteryan beslenenler, diyet yapanlar ve çocuklar için müthiş bir kaynaktır. Soframızın baş tacı olan bu yemeği, mutfakta en acemi olanların dahi kolayca pişirebileceği bir şekilde Size tarif edeceğim.

İşte malzemeler;

2 su bardağı kurufasulye (1 gece önceden soğuk su ile ıslatılmış olacak)
1 büyük boy kurusoğan, 2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası
2 adet tavuk budu
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon, çay kaşığının ucu ie yenibahar, bir tutam kekik



Geceden ıslatılmış ve şişmiş olan fasulyelerin suyu süzülür. Düdüklüye zeytinyağı, küçük küçük doğranmış soğan ve sarımsak konarak, 5 dakika orta ateşte, karıştıra karıştıra sotelenir. Salçaları ilave ederek, kısık ateşte bir 5 dakika daha soteleme işlemine devam edilir. Daha sonra tüm baharatları katılır, kurufasulye ve tavuk butları da düdüklüye konarak, üzerini 3 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edilir. Düdüklünün kapağı sıkıca kapatılarak, harlı ateşte düdüğü fışlayana kadar pişirilir. Düdük fışlayıp, indirildikten sonra, ateş orta dereceye getirilir, tekrar düdükten ses gelene kadar orta ateşte pişirmeye devam edilir. Düdük tekrar fışlayınca, ateş kısılır ve yemek 45 dakika boyunca pişirilir. 

NOT; Ben 45 dakika süre içinde düdüklüyü 10 dakikada bir sallayarak dibine tutmasını önlüyorum. Suyu erken biterse de sallama sırasında farkedip, su ilave ederek pişirme işlemine devam edebilirsiniz.

Kurufasulyemiz artık afiyetle yemeğe hazırdır. Üzerine kuru nane, bir tutam sumakla farklı bir şekilde de servis yapabilirsiniz.

Elinize sağlık....











Kurufasulyenin faydaları;
  • İçerisinde bol miktarda lif bulunması nedeniyle kanda bulunan kötü kolesterolü düşürüyor. Ayrıca bu lifler kalın bağırsakta barınır ve kalsiyum başta olmak üzere önemli minerallerin emilimi fayda sağlar.
  • Kalp hastalığına ve hastalıklarına karşı koruyucudur. Ayrıca lifli bir gıda olduğu için de kalp krizini önlüyor.
  • Kuru fasulyenin içerisinde bulunan lifin kalori oranı sıfır olduğu için kişilere tokluk hissi veriyor. 
  • Bağırsakların çalışmasına iyi gelir ve şişkinlik hissi varsa giderir.
  • Potasyum bakımından da zengin bir besin olduğu için yüksek tansiyona karşı koruyucudur ve olası bir yüksek tansiyon hastalığı varda düşürmektedir.
  • Gebelik döneminde kuru fasulye tüketilmesi uzman tarafından tavsiye edilmektedir. Nedeni ise içerisinde demir vitamini ve folik asitin çok, çok olmasıdır.
  • Antioksidan bakımından zengin olduğu için kansere yakalanma riskini düşürür.
  • Meme kanseri ve kalınbağırsak kanserine karşı tam bir savaşçıdır.
  • İdrar tutukluluğuna iyi gelir. 
  • Şeker hastalığına karşı mücadeleci ve diyabeti kontrol altında tutmak için yardım sağlıyor. Bunu da kan şekerini dengede tutarak ve yavaş, yavaş artışa geçmesini sağlayarak yapıyor.
  • Kalp çarpıntısına ve karaciğer yetmezliğine iyi geldiği ispatlanmış bir durumdur.
  • Vücudun enerji ihtiyacını karşıladığı gibi zihin yorgunluklarını da giderir.
  • Vücut gelişimini destekler ve kemiklerin yapısını güçlendirir.
  • Böbrekler de eğer kum varsa dökmeye yardımcı olur ve böbrekleri kuvvetlendirir.
  • Sinirleri kuvvetlendirir.
  • Siyatik ve romatizmaya bağlı şikayetleri azaltır.
  • A, B9, C, B5 ve magnezyum mineralleri açısından zengindir. Bu nedenden ötürü gelişim çağında olan çocuklara kuru fasulye yedirmekte fayda vardır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder