Çocukluğumda
"gün"lerin baştacı ikramlarından biriydi patatesli bulgur köftesi.
Bende "gün"e gitmeyi seven bir çocuk olarak, değişik şekillerde
yapılmış bir çok patatesli bulgur köftesi yemişimdir. Benim en sevdiğim tariff,
nar ekşili ve sumakla yapılanıdır. İşte size bu şekilde tarif edeceğim. Haydi öyleyse,
mutfağa geçelim :)
Malzemeler;
3 adet haşlanmış ve
rendelenmiş orta boy patates
3 su bardağı ince
bulgur (1 saat önceden ılık su ile ıslatılmış ve şişirilmiş olacak)
1 küçük çaybardağı zeytinyağı
1 küçük boy kurusoğan
1 tutam taze soğan, yaş
nane ve maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz,
sumak ve 4 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı kimyon,
kekik, yenibahar
1 er yemek kaşığı
domates ve kırmızı biber salçası
Suyunu çekip, şişen
bulguru yoğurma kabına alalım, üstüne rende patatesleri ilave edip, yumuşatana
kadar yoğuralım. Köftenin sosunu hazırlamak için bir tavaya zeytinyağını
koyalım, içine doğranmış kuru soğanı katıp, hafifçe soteleyelim. Daha sonra
salça ve baharatları ilave edip 5 dakika daha kavuralım. Kavurma işlemi
tamalanınca ocağı kapatıp, sosun içine sumak ve nar ekşisini katalım.
Arkasından taze soğan ve diğer yeşlliklerimizi ilave edelim ve bu sosu
patatesli bulgur hamurumuzun üstüne dökelim. Sos sıcak olduğu için elinize
eldiven geçirip yoğurmanızı ya da sos ılıyana kadar beklemenizi tavsiye ederim.
Yoğurma işlemi tamamlanınca hamurdan parçalar koparıp parmak şekli vererek
tabaklara servis yapalım. Bu lezzetli tarifi eşimize, dostumuza, akrabalarımıza
gönül rahatlığı ile servis edelim.
Mmmmmmm, afiyet olsun
:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder