22 Kasım 2015 Pazar

PATATESLİ BULGUR KÖFTESİ

Çocukluğumda "gün"lerin baştacı ikramlarından biriydi patatesli bulgur köftesi. Bende "gün"e gitmeyi seven bir çocuk olarak, değişik şekillerde yapılmış bir çok patatesli bulgur köftesi yemişimdir. Benim en sevdiğim tariff, nar ekşili ve sumakla yapılanıdır. İşte size bu şekilde tarif edeceğim. Haydi öyleyse, mutfağa geçelim :)

Malzemeler;

3 adet haşlanmış ve rendelenmiş orta boy patates
3 su bardağı ince bulgur (1 saat önceden ılık su ile ıslatılmış ve şişirilmiş olacak)
1 küçük çaybardağı zeytinyağı
1 küçük boy kurusoğan
1 tutam taze soğan, yaş nane ve maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz, sumak ve 4 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı kimyon, kekik, yenibahar
1 er yemek kaşığı domates ve kırmızı biber salçası
  


Suyunu çekip, şişen bulguru yoğurma kabına alalım, üstüne rende patatesleri ilave edip, yumuşatana kadar yoğuralım. Köftenin sosunu hazırlamak için bir tavaya zeytinyağını koyalım, içine doğranmış kuru soğanı katıp, hafifçe soteleyelim. Daha sonra salça ve baharatları ilave edip 5 dakika daha kavuralım. Kavurma işlemi tamalanınca ocağı kapatıp, sosun içine sumak ve nar ekşisini katalım. Arkasından taze soğan ve diğer yeşlliklerimizi ilave edelim ve bu sosu patatesli bulgur hamurumuzun üstüne dökelim. Sos sıcak olduğu için elinize eldiven geçirip yoğurmanızı ya da sos ılıyana kadar beklemenizi tavsiye ederim. Yoğurma işlemi tamamlanınca hamurdan parçalar koparıp parmak şekli vererek tabaklara servis yapalım. Bu lezzetli tarifi eşimize, dostumuza, akrabalarımıza gönül rahatlığı ile servis edelim.

Mmmmmmm, afiyet olsun :)











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder