23 Kasım 2015 Pazartesi

MANDALİNALI KURABİYE



Mandalinalar tezgahta 
Kokusu girse kanıma 

Beni uyandırsa seni kandırsa 

Tamamdır aşık olsak


Fettah Can'ın bu şarkısına bayılırım, mandalinalar tezgaha çıktığında da kilo kilo alıp yerim. Mucize bir besindir mandalina, tatlılarla da çok iyi gider. Pofuduk kurabiyenin içine saklanan mandalina sürprizine eminim herkes bayılacaktır. Şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler;

2 yumurta (oda sıcaklığında)
250 gram eritilmiş ve ılımış margarin
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı toz şeker&pudra şekeri karışımı (yarı yarıya olabilir)
1 tatlı kaşığı tarçın
yarım çay kaşığı zencefil
1 çimdik tuz
Aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu

Bir kapta ılık margarin, şeker, tuz ve yumurtayı iyice çırpalım. İçine tarçın, zencefil, yoğurdu ilave edip tekrar çırpalım. Çırpma işlemi tamamlanınca, elek yardımı ile un ve kabartma tozunu eleyerek içine yedirelim. Yoğururken unu yavaş yavaş katalım ki kulak memesi yumuşaklığını yakalayınca un katma işlemine son verelim. Hamuru buzdolabında 1 saat dinlendirelim. Dinlenmiş hamurdan nektarin büyüklüğünde parçalar koparıp, elimizle açarak içine mandalina dilimi koyup, avucumuzun içinde hamuru top haline getirelim. Bu şekilde hazırladığımız kurabiyeleri tepsinin içine yağlı kağıt sererek dizelim. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında altı ve üstü hafif pembeleşene kadar pişirelim. Üstü çatlayınca altını kontrol ederek piştiği zamanı tayin etmeniz mümkün. Kurabiyeyi gereğinden fazla fırında tutarsanız çok sertleşir, çünkü çıktıktan sonrada pişmeye ve içini çekmeye devam edecektir.

Mandalinalı kurabiyenizi sade tüketebileceğiniz gibi, üstüne benmari usulu eritilmiş çikolata sürebilirsiniz. Yanına yine mandalina dilimleri koyarak servis yapmayı ihmal etmeyin. 






Mandalinanın faydaları;

Mandalina karbonhidratlar açısından zengin bir meyvedir. Bunun yanında bol miktarda lif ve protein içerir. E ve C vitamini açısından zengin olan mandalina aynı zamanda tiamin, piridoksin, sodyum, potasyum, kalsiyum, bakır gibi bir çok mineral ve bileşen içermektedir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder