30 Kasım 2015 Pazartesi

MERCİMEK ÇORBASI


Çocukluğumun en sıcak anılarını taçlandıran mercimek çorbasını iki şekilde yaparım. Ezogelin ve süzme mercimek halinde. Bugün ezogelin tarifimi yaptım, afiyetle içtik :) Bu soğuk Kasım ayında içinizi ısıtacak mercimek çorbasının malzemeleri;

1,5 su bardağı kırmızı mercimek
1 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı iri bulgur
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz, kekik, karabiber, kimyon
1 orta boy kuru soğan
yarım çay bardağı zeytinyağı
üstünü süslemek için kuru nane, sumak




Kuru soğanı soyup, iri iri doğrayıp, orta boy çorba tenceremize yağla birlikte koyup, soteleyelim. Sotelenen soğana, salçamızı da ekleyip, kokusu çıkana kadar kavuralım. (salça çabuk dibine tutar, bu yüzden karıştırarak ve kısık ateşte kavurmaya dikkat edelim.) Diğer tarafta mercimek, pirinç ve bulguru bir güzel yıkayıp, süzülmeye bırakalım. Süzülmüş mercimeği, tencereye koyup üstüne 5 su bardağı sıcak su ilave edelim. İçine tuz ve baharatlarını da koyalım. Kaynamaya bırakalım. Mercimekler iyice yumuşayıp, özünü dökünce blenderla çorbamızı çekip, yarım saat daha kısık ateşte pişrmeye devam edelim. Yarım saat sonra ocağı kapatıp, kuru nane ve sumakla süsleyip servis yapabiliriz.

NOT; Ezogelin çorbasının orjinal tarifini verdim ancak bazen bizim ufaklığa sebze yedirmek için çorbanın içine yarım kabak, yarım havuç ve 5-6 adet bamya atıp, tüm mazlemlerle birlikte pişirip blenderdan geçirerek çorbayı sebzeli hale getiriyorum. Oğluşumda hiç farkına varmadan tatsızlık çıkaramadan afiyetle yiyor:) Çocuğu olanlar için sebzeli alternatifi denemelerini tavsiye ederim.


Kırmızı mercimeğin faydaları;
*Kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürür: Böylece kalp krizi geçirme rizikosunu azaltır; kalp dostu bir besin olduğunu kanıtlar.
* Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek, şeker hastaları için değerli bir besindir. Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür.
* Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroid ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar.
* Mercimek, içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
* Zengin potasyum içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürücü etkiler yapar.
* Mercimek içerdiği maddelerle bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder