30 Kasım 2015 Pazartesi

PANCARLI PATATES SALATASI


Pancar kış sebzeleri arasında en sevdiklerimdendir. Hem lezzetli, hem sağlıklı bu sebzenin çok çeşitli pişirme teknikleri var, bugün salatasının tarifini vereceğim.


Malzemeler;

2 adet orta boy pancar
2 adet orta boy patates
kıvırcık
1 adet kırmızı biber
isteğe bağlı tatlı mısır
tuz, pulbiber, sumak, nar ekşisi, limon, zeytinyağı
isteğe bağlı balzamik sirke


Patatesle, pancarın pişme süresi aynı değil bu sebeple, patatesleri önce tencereye koyup 20 dakika haşlayalım sonra pancarı da tencereye ilave edip, bir 15 dakika daha haşlayalım (bu arada tencerinin kapağı kapalı olmalı) Sebzeler haşlandıktan sonra soğutup, soyalım. Kıvırcıkları yıkayıp kuruttuktan sonra (salata kurutucu kullanmanızı tavsiye ederim, sulu kalırsa salatanın tadı bozuluyor) ince ince kıyalım. Kırmızı biberide ince ince, halka halka doğrayalım. Büyük bir salata kasesine kıvırcık ve biberleri koyalım, içine minik küp şeklinde doğranmış patates ve pancarları da ilave edelim. Eğer arzu ediyorsanız mısırda koyabilirsiniz.  Malzemelerin üstüne dilediğiniz kadar zeytinyağı dökebilirsiniz. İki kaşık yardımı ile salatayı alt üst edelim. Şimdi tuz, pulbiber, sumak, nar ekşisi, limonunu koyabilirsiniz. Bu malzemelerin ne kadar konacağı tamamen damak zevkinize bağlı olduğu için ölçü vermiyorum. Balzamik sirkeye gelince, ben çok sevmeme rağmen reflüm olduğu için pek kullanamıyorum ancak midesi sağlam olanlar için kesinlikle bu salataya konması gereken bir malzemedir. İnanın tarifi verirken tekrar canım çekti, hemen mutfağa koşup yapmaya başlıyorum :)




Pancarın Faydaları;

Kırmızı pancar A, B, C ve P vitaminlerinden zengindir. İştah açıcı, besleyici özelliği vardır. Bileşiminde bulunan ve radyoaktif bir eleman olan rubidyumun sindirim üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Pancar aynı zamanda fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, brom, çinko ve manganez bakımından da zengindir. Bitki, beta karoten ve folat bakımından zengin yapısıyla bağışıklık sistemini güçlendirip kan yapımına destek verir. Kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzelticilerden biridir. Havuç suyu ile yarı yarıya karıştırılan kırmızı pancar suyu, içildiğinde alyuvarların sayısını kısa zamanda yükseltir. Özellikle soğuk algınlığı enfeksiyonlarının arttığı kış aylarında kırmızı pancarın tüketilmesi, vücudun direncini artırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder