30 Kasım 2015 Pazartesi

TAVUKLU NOHUT YEMEĞİ

Kış yemeği denince akla nohut, fasulye ve mercimek gelir. Bizim evde de kışın bu baklagillerin yemekleri çeşit çeşit pişirilir. İşte farklı bir pişirme yöntemi ile yine nohut yemeği tarifi. Afiyet bal şeker olsun :)

Malzemeler;

250 gram tavuk eti
2 su bardağı ön pişirimden geçirilmiş nohut
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz, kimyon, yenibahar


NOT; Önpişirimden geçirmek için nohutu 1 gece önceden ıslatmış ve düdüklüde 20 dakika pişirmiş olmanız gerekmektedir.

Tavuk eti minik mini doğranır ve yarım çay bardağı zeytinyağında hafifçe sotelenir. Yanına nohutta ilave edilerek sotelemeye devam edilir. Nohutunda susuz olarak yağda kavrulması bu yemeğe inanılmaz bir lezzet katıyor, nohutu soteleme işlemini bu yüzden atlamayalım. Nohut ve tavuk eti karıştıra karıştıra kısık ateşte 10 dakika sotelendikten sonra, içine domates salçası ve baharatları atılarak bir kez daha çevrilir ve suyu ilave edilir. (su sıcak olmalı ve nohutu 2 parmak kadar geçmelidir) Tencerenin kapağını kapatıp, kaynadıktan sonra altını kısarak 30-40 dakika pişirelim.

Yumuşacık, tam kıvamında, özünü suyuna dökmüş mis gibi nohut yemeğiniz hazırdır efendim :)






Nohutun faydaları;

Baklagiller familyasından olan nohut en çok Hindistan’ da yetişir. Türkiye ise üçüncü sıradadır. Nohut, kolaylıkla yetiştirilebilir ve diğer bitkiler kadar bakıma ihtiyaç duymaz. Kalori değeri yüksek olan nohut, A, C, E, K ve B grubu vitaminleri ile fosfor, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum minerallerini içerir. Karbonhidrat açısından zengindir ayrıca baklagiller arasında en çok protein içeren nohuttur. Besin değerleri açısından zengin olan nohutun faydaları da fazladır.
Kış aylarının en çok tüketilen yemeklerinin malzemesi nohutun faydaları arasında en önemlisi hastalıklara karşı direnci artırmasıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi en kısa sürede sağlayabilen baklagillerdendir. Hava değişimlerinde yakalandığımız grip ve soğuk algınlığını atlatmamıza yardımcı olması da nohutun faydaları arasında bulunur, çünkü nohut, besin değerleri açısından çok zengindir. Lifli bir besin olan nohut kötü kolesterolün düşürülmesini de sağlar. Ayrıca böbreklerin çalışmasını sağlar ve idrar söktürücüdür. Birçok faydası bulunan nohut, zihin yorgunluğunu da giderir. Nohutun faydaları arasında sindirim sisteminin çalışmasını sağlaması da bulunur. Ancak aşırı tüketimi sonucunda bu yarar zarara da dönüşebilir. Nohut aşırı tüketilirse bağırsakların yumuşamasına neden olur. Karbonhidrat bakımından zengin olan nohut, kilo aldıran bakliyatlar arasında bulunur. Sağlıklı kilo almak isteyenlerin rahatlıkla yiyebileceği nohut, içerdiği protein sayesinde kasların da güçlenmesini sağlar. İçerdiği E vitamini sayesinde yaşlanma karşıtı olan nohut, cildin esnekliğini kaybetmesini de geciktirir. Nohutun faydaları arasında anne sütünü artırması da bulunur.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder