25 Kasım 2015 Çarşamba

PAZI YEMEĞİ

Pazı yeşil yapraklı besinlerin en lezzetli en besleyici olanlarındandır. Bu muhteşem sebzeyi sarma olarakta, kavurma olarakta bol bol tüketmek gerek. Sarması biraz kalorili olduğu için önce yemeğin tarifini vemek istedim. Malum kışın kilo almak çok kolay, o yüzden dikkatli olmak lazım :)

Malzemeler;

1 kilo pazı
1 adet büyük kuru soğan
yarım çay bardağı zeytinyağı
3 çorba kaşığı pilavlık bulgur
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı su
tuz, kimyon, karabiber

Yapımı inanılmaz kolay ancak pazıları yıkaması biraz zahmetli. Pazıları sirkeli suda biraz bekletip, ondan sonra yıkamak işinizi kolaylaştıracaktır. Yıkama işlemi tamamlanınca saplarını ayıralım. Yapraklarını ayrı saplarını ayrı pişireceğiz. Soğanı yemeklik doğrayıp tencerede yağ ile birlikte soteleyelim. İçine salçamızı da ekleyip kısık ateşte salçanın kokusu mis gibi çıkana kadar kavuralım. Salça kavrulunca içine 1 küçük çay bardağı su ve baharatlarını ilave edelim. Su mıkırdayınca pazının sapları ve bulguru katalım, bulgur pişene kadar ara sıra karıştıralım. Bulgur şişince, kıyılmış pazı yapraklarını tencereye ilave edelim. Pazı yaprakları tencereye sığmazsa parti parti atıp karıştıralım, yavaş yavaş sinecektir. Yaprakları attıktan 10 dakika sonra ocağı kapatalım, yaprakların çok fazla pişmemesi gerekiyor.

Hazmı çok kolay olan bu yemeği dilerseniz 2 tabak bile tüketebilirsiniz. Tabağın içine önce yoğurt koyup, üstüne pazı yemeğini koymak benim en sevdiğim servis şeklidir, öneririm.

Afiyetle kalın.

NOT; Ispanak ta bu tarife uygun olarak pişirebilir.


Pazının Faydaları;

  • Harika bir C ve K vitamini kaynağıdır.
  • Vücuttaki demir eksikliğini önler.Pazı Faydaları
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.
  • Beyne fayda sağlar. Ayrıca çağımızın rahatsızlığı alzheimer hastalığına da iyi gelir.
  • Kan basıncını kontrol etmeye yardım eder.
  • Sinir sistemi sağlığını korur.
  • Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Sindirim sistemini rahatlatır. Hazımsızlığı önler.
  • Kan şekerini düzenler.
  • Öksürüğe iyi gelerek öksürün geçmesine fayda sağlar.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır.
  • Sistit yani idrar yolu iltihabı sebebiyle idrar yollarında oluşan yanmaları azaltır.
  • Kansızlığa iyi gelerek anemi rahatsızlığına fayda sağlar. Kırmızı kan hücrelerinin üretimini teşvik eder.
  • Halsizlik ve bitkinliğe iyi gelir. Yorgunluğa yarar sağlar.
  • Dalak ve böbreklerdeki ağrıların geçmesine yardım eder.
  • Kan pıhtılaşmasını teşvik ettiği için vücutta oluşacak morarma ve kanamaları önler.
  • İştah açıcı özelliği vardır.
  • Tansiyonu dengeler.
  • Stres ve depresyona karşı iyi gelir.
  • Kalp krizi ve felç geçirme riskini azaltır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder