2 Aralık 2015 Çarşamba

DEREOTLU KABAK DOLMASI

Hazmı kolay, vitamini bol, fiyatı ucuz, pişirme yöntemi çok çeşitli, müthiş bir sebzedir kabak. Bugün Size dolmasının tarifini vereceğim, işte malzeme listesi.

Malzemeler;

5-6 adet kabak
1 su bardağı pirinç, 3 kaşık pilavlık bulgur
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
2 baş yeşil soğan
2 adet sarımsak
nar ekşisi, sumak
taze nane, dereotu ve maydanoz
kimyon, yenibahar, karabiber, tuz




Bir tavada yarım çay bardağı zeytinyağı ile küçük küçük doğranmış kuru soğanı soteleyelim. İçine 1 tatlı kaşığı ölçüsünde salçalarımızdan katıp, kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavuralım. Pirinç ve bulguru iyice yıkayıp, kavrulmakta olan salçanın içine ilave edelim. Pirinçli malzemeyi de kısık ateşte 10 dakika kavurduktan sonra, ocağı kapatıp, doğranmış tüm yeşillikleri içine atalım. Nar ekşisi ve sumağı da ilave ettikten sonra tüm baharatları ve tuzumuzu da atalım. Şöyle bir çevirip, soğuması için bir kenara koyalım.

Diğer tarafta kabaklarımız küçükse ikiye, büyükse 3 e bölüp içini bir güzel oyalım. Oyulan kabakların içine harcımızdan koyup tencereye dizelim. Kabakların üstüne birer dilim domateslerimizden koyalım. Bir kasede, kalan salçayı su ile inceltip, kabakların yarısını karşılayacak şekilde dökelim. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişirelim. Dolmaları ocaktan indirince içini çekene kadar bekletip öyle servis yapalım.

MMMM.......Afiyet olsun....







Kabağın faydaları;

Kabağın bilinen en büyük faydası bağırsak dostu olmasıdır. Öyle ki belli ameliyatlardan sonra hafif bir yiyecek olması, bağırsakları yormaması nedeniyle hastalara ilk verilen yiyeceklerdendir.Kabağın bilinen başka bir özelliği de yağ oranının düşük olmasıdır. İçeriğinde fazla yağ bulundurmaması nedeniyle kalp sağlığını korur. Kalple ilgili bir rahatsızlığı olanlar bu meyveyle hazırlanmış yiyecekleri rahatlıkla tüketebilirler.Vücutta serbest radikallerin önlenmesi, kanser oluşumunun önlenmesi adına oldukça önemlidir. Kabak da bahsettiğimiz bu serbest radikallerin önlenmesi için gerekli olan antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca zengin C Vitamini içeriğiyle de çeşitli kanser türlerini önlemede etkilidir.C Vitamini ayrıca soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır, doğal olarak vücudun bağışıklığını güçlendirir.Serbest radikallerle mücadele etmesi cilt sağılığını koruma adına önemlidir. Bu meyvenin düzenli tüketimi, cildin erken yaşlanmasını önler.Lif yönünden zengin olan kabak, kolon sağlığını korur. Kolonlarla ilgili var olan hastalıkları önlemede etkin rol oynamaktadır.Kasların yapısında potasyum adlı mineralin etkisi büyüktür. Kabaktaki yüksek potasyum oranı güçlü kasların kaynağıdır.Kabak, zengin bir manganez kaynağıdır. Manganez, kramp kaynaklı ağrıların azalmasını desteklemek adına önemlidir.Kabak meyvesi, beta karoten ve luteini yüksek oranda içerir. 1 kase kabağın içinde ortalama 130 mg beta karoten ve 2400 mg lutein bulunur. Lutein göz hastalıklarını önlemeye yardımcıdır.Bu meyve mineral yoğunluğunu arttırma özelliğine sahiptir. Bu yönüyle kemikleri güçlendirir ve kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.Ayrıca kabak, iyi huylu hipertrofisi ve BPH belirtilerinin hafifletilmesinde etkili doğal bir yoldur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder