2 Aralık 2015 Çarşamba

PAZI SARMASI-DOLMASI

Benim en sevdiğim sarma çeşididir, pazı sarması. Yumuşacık, lokum gibi ağızda dağılır. Bir iki derken bir tencere sarmayı yemek işten bile değildir. Tam da böyle bir tarif vereceğim Size.

Malzemeler;

1 demet pazı yaprağı
1 su bardağı pirinç, 3 kaşık pilavlık bulgur
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
2 baş yeşil soğan
2 adet sarımsak
nar ekşisi, sumak
taze nane, dereotu ve maydanoz
kimyon, yenibahar, karabiber, tuz



Bir tavada yarım çay bardağı zeytinyağı ile küçük küçük doğranmış kuru soğanı soteleyelim. İçine 1 tatlı kaşığı ölçüsünde salçalarımızdan ilave edip, kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavuralım. Pirinç ve bulguru iyice yıkayıp, kavrulmakta olan salçanın içine ilave edelim. Pirinçli malzemeyi de kısık ateşte 10 dakika kavurduktan sonra, ocağı kapatıp, doğranmış tüm yeşillikleri içine atalım. Nar ekşisi ve sumağı da ilave ettikten sonra tüm baharatları ve tuzumuzu da atalım. Şöyle bir çevirip, soğuması için bir kenara koyalım.

Diğer tarafta pazıları kaynamış sıcak suya sokup çıkaralım. Yapraklar taze ise sıcak suda çok bekletmeyin erir. Elinize yapraktan alın, bir tatlı kaşığı iç harçtan koyun ve sarın. Tencereye sarmaları dizip, üzerine sos yapalım. Sos için salçanın kalanını bir kaseye koyalım, su ile inceltip, sarmaların üstünü geçecek kadar olacak şekilde dökelim. Kısık ateşte pişirelim.

MMMMMMMM..... Afiyet olsun..........








Pazının faydaları;

Kırlarda kendiliğinden yetişen veya bahçelerde yetiştirilen otsu bir bitkidir. Yaprakları iri ve çok, kökleri dallı ve az etlidir. Yapraklarında bol miktarda A, C ve K vitamini vardır.Ayrıca, E vitamini ile demir, magnezyum ve kalsiyum minerallerini içerir.

* İdrar söktürür.
* İdrayollarında hissedilen yanmayı giderir.
* Haşlanmış yaprakların suyu kabızlığı giderir.
* Yaprakları yanık, apse, şişlikler ve basur memelerinden doğan şikayetleri giderir.
* İştah açıcıdır.
* Kansızlığı önler.
* Hazmı kolaylaştırır.
* Vücuda kuvvet verir.
* Öksürüğe karşı faydalıdır.
* Gül yağı ile karıştırılıp başa konulduğunda ağrıyı geçirir.
* Hamile olanların yemesi doğacak çocukta omurga açıklığı riskini azaltır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder