18 Aralık 2015 Cuma

YAPRAK SARMASI


Yaprak sarması küçüklüğümden beri misafirler için en gözde  ikramlıklardan biridir. Bizim evde büyük bir tencerede pişer ve 1 gün dinlendirildikten sonra çerez gibi günlerce yenir. Yaprak sarmasının iki püf noktası vardır. Birincisi ince ve taze yaprak seçebilmek, ikincisi içinin iyi hazırlanması. Yaprak seçiminde bir büyükten yardım alabilirsiniz, ben şahsen pazarda ya da markette hayat tecrübesini yüksek gördüğüm tatlı teyzelerin yanına sokulur ve "kendisi için alsa hangisini alırdı" diye sorarım ve şimdiye kadar beni yanıltan hiç olmadı :)

Yaprak seçimini hallettiğimize göre iç hazırlanması konusunda ben Size yardımcı olacağım.

İşte malzeme listesi;

1,5 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
2 adet sarımsak
4 yemek kaşığı nar ekşisi, 1 yemek kaşığı sumak
taze nane, dereotu ve maydanoz
kimyon, yenibahar, karabiber, tuz

Sıcak suya batırılıp çıkarılmış taze yaprak



Bir tavada 1 çay bardağı zeytinyağı ile küçük küçük doğranmış kuru soğanı soteleyelim. İçine 1 tatlı kaşığı ölçüsünde salçalarımızdan ilave edip, kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavuralım. Pirinci iyice yıkayıp, kavrulmakta olan salçanın içine ilave edelim. Pirinçli malzemeyi de kısık ateşte 10 dakika kavurduktan sonra, ocağı kapatıp, doğranmış tüm yeşillikleri içine atalım. Nar ekşisi ve sumağı da ilave ettikten sonra tüm baharatları ve tuzumuzu da atalım. Şöyle bir çevirip, soğuması için bir kenara koyalım.

Yaprakların damarlarını koparıp içine pirinç harcından koyup, saralım. Yaprak sarmada zorluk çekenler bu videodan faydalanabilir.

Tencerenin en altına yaprak sapları ve birkaç yaprak koyarak üstüne sarmaları düzgünce yerleştirelim. Kalan salçayı su ile inceltip, sarmanın üstünü kaplayacak şekilde döküp, yarım saat pişirelim. Pişirirken, kaynatana kadar normal ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte devam etmenizi öneririm. Sarma bir gün dinlendirildikten sonra yenirse çok daha lezzetli olacaktır. Afiyet olsun.....



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder