Malzemeler;
1 su bardağı mısır unu
1.5 su bardağı beyaz un
3 yumurta
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
4 yemek kaşığı tahin
1 yemek kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz
kimyon, karabiber, kekik
üstü için çörekotu, haşhaş tohumu
Dışarda beklemiş (oda sıcaklığında olan) 3 yumurtayı kırın, içine şeker ve tuzu atıp 5 dakika mikserde, kar gibi olana kadar çırpın. Çırpılmış yumurtanın içine ılık süt, tahin ve yağı da yavaş yavaş dökün. Mısır unu, beyaz un ve kabartma tozunu bir kapta karıştırın, sonra bir elek yardımı ile yumurtalı karışıma eleyin.( Unu da katarken boza kıvamını yakalayınca unu eklemeyi bırakın.) 1 çay kaşığı kimyon, karabiber ve kekik de ilave edip, tahta kaşıkla hafif hafif karıştırın. Karıştırma işleminde aheste davranın ki yumurta sönmesin. Ben pişirirken borcam kullanıyorum (altının pişip pişmediğinide rahatça görebilmek için) ancak kek kalıbı da kullanılabilir. Borcama yağlı kağıt sererseniz, kabı yağlayıp boşyere kalori artırmamış olursunuz :) Karışımı döktüğünüz kek kabını, 180 derece önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin. Üstüne bol çörekotu ve haşhaş tohumu atmayı unutmayın. Mısır unlu-tahinli ekmeğinizi buzdolabında saklayıp 3-4 gün boyunca mikrodalga ya da teflon tavada ısıtarak tüketebilirsiniz. Afiyetle kalın.
Mısır ununun faydaları;
Mısırın bünyesindeki yağ kandaki kolesterole karşı koymaktadır.
Bileşimindeki magnezyum bağırsak faaliyetlerini olumlu yönde etkilemektedir.
Önemli miktarda B1, B2 ve E vitaminleri içermektedir.
100 gr mısırda 0,8 gr lif bulunmaktadır.
Mısır, çocukların gelişimde oldukça yararlı bir besindir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder