5 Mayıs 2016 Perşembe

KABAK ÇEKİRDEKLİ KEFİRLİ SOĞUK ÇORBA

Malzemeler;

2 su bardağı kefir
1 kase yoğurt
50 gram kabak çekirdeği
2 yk yulaf ezmesi
tuz, karabiber
1 yk zeytinyağı

Güneşli günler geldiğinden beri hafif ve kalorisi düşük tariflere ağırlık vermeye başladım. Bu anlamda kefirli soğuk çorba, hem hafif hem de uzun süre tok tutan çok önemli bir ara öğün. Karnınız kazınınca hemen bir kase için en az 3-4 saat açlık hissetmeyeceksiniz.

Kefir ve yoğurdu büyük bir kasede buluşturalım. İçine 1 çay kaşığı tuz ve karabiber atıp çırpalım. 

Diğer tarafta kabak çekirdeğini rondodan geçirelim. Kefirli karışımın içine yulaf ezmesi ve kabak çekirdeğini de ilave edip, karıştıralım. Üstüne 1 yk zeytinyağı gezdirelim, 20 dk dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

Sağlıklı ve fit kalın.

Kefirin faydaları;

Sindirime yardımcı olan bakteriler (laktobasiller) bakımından zengin olan kefir, sindirim sorunu bulunanlar, kabızlık ve hazımsızlık çekenler için ideal bir içecektir. Sütten farkı, hem daha çok probiyotik içermesi hem de laktoz intoleransı bulunanlar tarafından da tüketilebilmesidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sisteminde mevcut bakteri ve mikropların temizlenmesine yardımcı olur, mide ülserine neden olan “helikobakter pilori” isimli bakteriyi öldürür ve antibiyotik özelliği vardır. Kefirde bulunan B12, B1, biotin ve K vitaminleri genel sağlığa katkıda bulunur. Yüksek kalsiyum ve magnezyum içeriği ile kemik sağlığını korur ve kemik kaybını önlemeye yardımcıdır.
Kefirde bulunan bazı bileşenler bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle bağışıklık sistemi sorunlarından kaynaklanan çeşitli alerjilere iyi gelir ve genel olarak iltihaplanmayı önler.
Yapılan çalışmalarda kefirde bulunan bakterilerin vücudun alerjik tepkiler vermesine neden olan “IgE” üretimini baskıladığı tespit edilmiştir.
Kefirin faydaları hakkında yapılan bir diğer araştırmaya göre, düzenli olarak kefir tüketmek tümör gelişimini önlüyor ve bu özelliği ile kanserin ilerlemesini durdurmak için kullanılabilecek gıdalar arasında gösteriliyor. Ancak bu konuda yapılan bilimsel çalışma sayısı oldukça az ve daha çok araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder